Heb je een kinderwens? Dan is het goed om stil te staan bij jouw gezondheid en levensstijl. Dit geldt natuurlijk ook voor jouw partner. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden om de kans op een zwangerschap te vergroten. Denk hierbij aan het bijhouden van je cyclus, of het aanpassen van je levensstijl.
Vruchtbaarheid
Weetje!
Van alle vrouwen die zwanger proberen te worden, is 30 procent binnen drie maanden in verwachting en ruim 80 procent na een jaar.
De vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen is afhankelijk van verschillende factoren en kan variëren:
Jouw menstruatiecyclus
Als vrouw heb je te maken met je menstruatiecyclus. Tijdens deze maandelijkse cyclus ben je maar een paar dagen vruchtbaar. Drie dagen voor je eisprong, tot de dag van de eisprong ben je het meest vruchtbaar. Vrij je tijdens deze meest vruchtbare periode, dan is de kans groter dat er een eicel bevrucht wordt.
Ben je onregelmatig ongesteld? Dan is het moment van eisprong moeilijker te voorspellen. Je kan dan eventueel ovulatietesten gebruiken.
Anticonceptie
Als je kortgeleden gestopt bent met de anticonceptiepil, Implanon, Nuvaring of hormoonspiraaltje kan het zijn dat je een paar maanden geen regelmatig eisprong hebt. Dit komt omdat je lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de verandering.
Gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl draagt bij aan jouw vruchtbaarheid en je hebt hier grotendeels zelf invloed op. Er zijn een aantal dingen die je alvast kunt doen:
- Stoppen met roken en drugsgebruik
- Probeer stress te voorkomen
- Drink geen alcohol
- Eet gezond en gevarieerd
- Voldoende (water) drinken, slapen en bewegen
- Foliumzuur slikken
Gewicht
Heb je een gezond gewicht? Dan heb je meer kans op een zwangerschap. Daarnaast verkleint het de kans op complicaties tijdens de zwangerschap en bevalling. Wil jij jouw vruchtbaarheid verhogen? Probeer je BMI dan tussen de 19 en 25 te houden of te krijgen.
Moeilijk zwanger worden
Zwanger worden is niet altijd vanzelfsprekend. Is het na een jaar proberen nog niet gelukt? Dan kunnen jij en je partner de oorzaak hiervan laten onderzoeken. Maak in dat geval een afspraak met ons of met je huisarts.
Weten hoe het zit met jouw vruchtbaarheid en zwanger worden? Vraag gerust een persoonlijk consult bij ons aan door een afspraak te maken. Wij helpen je graag op weg.