Mededeling omtrent Kinkhoest
Sinds deze week hebben we een aantal meldingen van kinkhoest gekregen in onze gemeente.
Dit kan gevolgen hebben voor onze hoog zwangeren (zwangeren vanaf 34 weken) en pasgeboren baby’s (<2 maanden).
Wij worden graag op de hoogte gebracht van een (mogelijke ) kinkhoestbesmetting in jullie gezin/ omgeving om zorg te kunnen blijven garanderen!
Kinkhoestklachten zijn te herkennen aan:
- Kinkhoest begint vaak met klachten die lijken op een gewone neusverkoudheid.
- Na 1 tot 2 weken begint het hoesten. Het hoesten wordt steeds erger, vooral ’s nachts. Het kan een opvallend blaffende hoest zijn, waarbij iemand taai slijm ophoest.
- Het lange hoesten kan gevolgd worden door een piepende inademing.
- Soms moet de patiënt overgeven.
- Kinkhoest kan leiden tot een longontsteking.
- Na een paar weken wordt het hoesten langzaam minder.
Een hoog zwangere vrouw met kinkhoest kan haar pasgeborene besmetten direct na geboorte. Pasgeborenen kunnen hier ernstig ziek van worden, waarbij opname op een kinderafdeling vaak nodig is.
Door je te laten vaccineren tegen kinkhoest (de 22 weken prik) kun je er voor zorgen dat een eventuele kinkhoest besmetting milder verloopt.
Mocht je nog niet gevaccineerd zijn (dit kan vanaf een zwangerschapsduur van 22 weken) dan adviseren we om dit nog eens te overwegen nu kinkhoest ook in onze gemeente om zich heen lijkt te gaan grijpen!
Kinkhoestvaccinatie beschermt niet volledig maar kan wel zorgen voor een milder verloop van de kinkhoest voor hen die het betreft. Ook wanneer je als 4 jarige het volledige kinkhoestvaccinatieprogramma heeft doorlopen kan hij/zij nog besmet raken én anderen besmetten.
Wij adviseren daarom:
- Bel ons op het spoednummer wanneer er sprake is van kinkhoest in je gezin/omgeving en je bent niet gevaccineerd. Twijfel je over klachten (ook indien je gevaccineerd bent), neem dan contact op met je huisarts.
- Wij adviseren je te overwegen om de kinkhoestvaccinatie alsnog te nemen als je die nog niet hebt gehad. Tot 2 weken voor je bevalling zou dit nog voor een milder verloop kunnen zorgen bij jou als hoogzwangere en voor je pasgeborene. Dus ook als je al verder zwanger bent, kan het nog zinvol zijn!
- Zorg voor goede hygiëne bij klachten van neusverkoudheid/ hoesten zoals mondkapjes, handen wassen etc.
- Vermijd openbare plekken waar hoog zwangeren of pasgeborenen zijn als je zelf klachten hebt (hoesten en neusverkoudheid) of één van je gezinsleden (vooral kinderen).
Plekken waar je aan kunt denken zijn: de verloskundigenpraktijk, het consultatiebureau, ouder en kind gym/zwemmen, opvang/ school. Denk er ook aan om kraamvisites/verjaardagen te mijden indien je klachten hebt die passen bij kinkhoest!
Wij verzoeken met klem te denken aan mensen in je directe omgeving die net bevallen of nog hoogzwanger zijn. Zoek ze niet op als je klachten hebt, zelfs als het gaat om, wat lijkt, een simpele neusverkoudheid. Het kan grote gevolgen hebben. Dit geldt ook voor het bezoeken van onze praktijk. Heb je een afspraak maar ben je verkouden of hoest je? Neem dan contact op met onze assistente voor het plannen van een nieuwe afspraak. Wij verzoeken jullie ook met klem om kinderen die verkouden zijn of hoesten NIET mee te nemen naar het spreekuur!
Notabene
We weten dat er over het onderwerp vaccinatie verschillende opvattingen zijn en dat hier ook verschillende emoties meespelen.
Wij hebben geen belang bij ongewenste reacties/meningen van mensen over (kinkhoest)vaccinatie en de keuzes die zwangeren hierin maken. Onze taak is het verstrekken van informatie en geven advies zeker nu het in onze eigen gemeente speelt. We verzoeken iedereen om wijs om te gaan met evt hoest- en neusverkoudheidsklachten.
Voor aanvullende informatie verwijzen we naar;
Filmpje; https://www.rovid.nl/rivm/aco/2019/rivm-aco-20191128-idvi52838-web-hd.mp4
Website; https://www.rivm.nl/kinkhoest